Компостиране


Компостирането е естествен екзотермичен процес, представляващ контролирано разграждане (гниене) на органични материали чрез аеробен или анаеробен биологичен процес, в резултат на който се получава хумусоподобен материал (биотор), наречен компост (от латински componere – събирам заедно).Или при съхраняване на различни биоотпадъци заедно, протича т.нар. процес компостиране. Отпадъците гният, отделят топлина и под въздействието на микроорганизми се преобразуват в биотор.

compostЕдно средно домакинство с двор произвежда средно от 2 до 3 тона отпадъци годишно, които биха могли да се компостират. Можете да произведете биотор в компостна яма дори в задния си двор или в  специален съд , предназначен  за преработване на биоотпадъци. Целият процес трае от седмици до месеци, в зависимост от състава на отпадъците и температурата, при която протича обработката.

Редувайте пластове зелени отпадъци и остатъци от храна с тънък слой почва. Поддържайте влажността и разбърквайте с лопата на всеки 1 до 3 седмици. Колкото по-дребни са отпадъците, толково по-бързо ще се разложат. Няма нищо лошо, ако компостът замръзне, но е препоръчително през зимата да го покривате с пластмасов капак.

Можете да преработвате зелените отпадъци като отстранявате жилавите плевели или такива със семена. Слагайте плодове, зеленчуци, житни растения, яйчени черупки, печива, чаени торбички, утайка от кафе, оборска тор, сено, слама. Избягвайте котешки и кучешки фекалии, месо, пиле, риба, мазнини и масла, млечни продукти, кости, сосове и овкусени салати, хартиени отпадъци, големи количества дървесна пепел.

compost2Можете да добавяте вашия компост към саксийните растения, да го използвате за зеленчуковота и цветната си градина.

Компостът обогатява с влага и хранителни съставки, така че, ще имате здрава и плодородна градина.

Ly/gqqoep if anyone hasn’t had a chance to click off some answers to our simple 2 question survey, what can https://writemyessay4me.org/ education technology do for you in 2011
 
 

Остави коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>