Конференция за климата във Варшава


downloadОт 11 до 22 ноември 2013 г. в столицата на Полша се проведе 19-та конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменение на климата. Целта на срещата беше да създаде солидна основа за постигане на глобално споразумение за ограничаване на климатичните промени през 2015 г.

Делегати от над 190 държави заседаваха две седмици, за да поставят основите на ново глобално споразумение за справяне с климатичните промени. От форума във Варшава се очакваше решение и за задействане на фонд от 100 млрд. долара за адаптиране към климатичните промени до 2020 г., който би трябвало да започне да функционира от догодина.
Всяка страна прие да опише собствения си принос в борбата с климатичните промени. Участниците се съгласиха да обявят и плановете си за намаляване на парниковите емисии преди форума в Париж през 2015-та, от който се очаква следващото споразумение със задължаващ характер.
Във Варшава, обаче, не бяха очертани нови стратегически цели за близките години. Не беше направен и точен разчет на предвидения фонд за периода 2013-2019 г., с който богатите държави ще подпомагат бедните в борбата с климатичните промени.
Големите неправителствени екологични организации като Грийнпийс и Световният фонд за дивата природа (WWF), Оксфам, Международната конфедерация на профсъюзите и международната неправителствена организация ЕкшънЕйд или общо 800 депутати напуснаха форума защото “не води наникъде”, предадоха световните агенции. Посочва се, че тази крайна стъпка е без прецедент за големите конференции на ООН за борбата с климатичните промени.
Международната общност си поставя за цел да ограничи затоплянето на 2 градуса спрямо нивото от прединдустриалната ера, напомня АФП. Очакваше се във Варшава да се постави основите на споразумение за намаляване на емисиите на парниковите газове, което трябва да бъде подписано в Париж през 2015 г.

Regularly review your personal goals to remember why you are doing what proceed to read more you are doing
 
 

Остави коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>