Озонът: този газ може да спасява и убива


Международният ден за запазване на озоновия слой се отбелязва на 16 септември.

03Международният ден за запазване на озоновия слой  – тънкият „щит“, защитаващ живота на Земята от пагубното ултравиолетово лъчение на Слънцето, се отбелязва на 16 септември. На този ден през 1987 година е подписан  Монреалския протокол.

В нормални условия озонът, или O3, е бледо-син газ, който при охлаждане се превръща в тъмно-синя течност, а след това в синьо-черни кристали. В атмосферата на озона се падат 0,6 куб.см на един кубичен метър въздух. За сравнение въглеродния двуокис заема около 400 куб.см на куб.метър въздух  или 2 водни чаши.

Този газ, който на височина 15-30 километра образува спасителния озонов слой, в непосредствена близост до хората, не е чак толкова „благороден“. Озонът е много силен окислител и е опасно за човека химично вещество.

Озонов щит

Животът на Земята е възникнал благодарение на озона. В стратосферата озонът се образува от кислорода в резултат на фотохимична реакция под въздействие на слънчевото лъчение. Разрушаването му пък става при срещата с хлор и бром. Тези елементи са в състава на фреоните, използвани в хладилната промишленост и в газовите флакони. След Монреалския договор тези вещества се ограничават и след определен период от време се забраняват.

В програмата на ООН по Околната среда  /UNEP/ се посочва, че защитата на озоновия слой е един от четирите ключови екологични проблеми.

Озонов смог

На 30 километра от повърхността на Земята озонът се „държи добре”, но в тропосферата, той се оказва опасен замърсител. По данни на UNEP, концентрацията на тропосферния озон в Северното полукълбо за последните 100 години е нараснала почти тройно, поради което той се явява третият „антропогенен” парников газ.

В градовете той е един от компонентите на смога и затова допринасят косвено автомобилите.

Озонът е полезен

Озонът има бактерицидно действие. Всъщност той е първи по това действие преди  хлора, калиевия перманганат и окисите на хлора. Той се използва за стерилизация и дезинфекция на помещения, дрехи, инструменти и за пречистване на вода.

Озонът е токсичен

Но внимание – озонът е токсичен.Той е силен окислител и затова озонирането е подложено на постоянен мониторинг, което усложнява процесите. Озонът вреди на човека бавно. При продължителен престой в среда с повишена концентрация на O3, рискът за увреждане на сърдечно-съдовата и дихателната система се увеличава. При реакция с холестерина той образува неразтворими съединения, водещи да атеросклероза.

Озонът е  взривоопасен

Традиционно опасният праг на концентрация на газообразния озон е 300-350 милиграма на литър въздух. А течният озон се самовзривява. Правени са много проучвания за използването му като гориво в ракети, но идеята не може да се реализира.

About the author amanda tradwick is a grant https://justbuyessay.com/ researcher and writer for collegegrants
 
 

Остави коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>